De IGADY-matrix

  ​

IGADY is het letterwoord voor "Innovatieve Gastrologische Aanpak Dysfagie” en is ontwikkeld i.s.m. professionele chefs in de zorg. 

Uitgangspunt bij deze ontwikkeling is dat iedereen, ook mensen met slikklachten, recht hebben op lekkere, gezonde en veilige gerechten met een  gepersonaliseerde textuuraanpassing en een stijlvolle “plating”. 

De IGADY-matrix zet klinische metingen om in culinair relevante data en is bedoeld om gegevensuitwisseling tussen medici en paramedici enerzijds en professionele chefs in de zorg anderzijds te verbeteren.

IGADY kan als een aanvulling op de IDDSI-kwalificaties bekeken worden. Deze werden ontwikkeld door de IDDSI-organisatie met als doel om een internationaal raamwerk ingang te doen vinden om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen.

Begrippen als yoghurtdikte en honingdikte brengen voor een professionele kok in de zorgsector echter weinig zoden aan de dijk bij textuurmodificatie. Via de IGADY-matrix kunnen chefs nu wel concreet aan de slag om gerechten met de juiste textuur voor de juiste persoon te bereiden.

Het aanpassen van gerechten in functie van de parameters tongkracht en partikelgrootte geeft chefs ook de mogelijkheid om meer smaak en textuursensatie in hun gerechten stoppen.

Neuropsycholoog prof. dr. E.J.A. (Erik Scherder) breekt al lang
een lans voor kauwen. Kauwen bevordert – evenals elke andere lichamelijke beweging – de doorbloeding van de hersenen.


Roxane Weijenberg, klinisch neuropsycholoog stelt dat onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen de kauwbeweging, maar vooral de kracht die met het kauwen van voedsel gepaard gaat, van belang is voor de doorbloeding in de hersenen. Wat de werking van deze hersenen bevordert.


Al onze Spoon It gerechten dragen een verwijzing naar deze IGADY-matrix. Zo geeft de verwijzing 10 aan dat dit gerecht overeenkomt met een gemeten tongkracht 10 kPa en staat de 1 voor de partikelgrootte. Lepelbrood is vandaag verkrijgbaar in 2 varianten met een aangepaste partikelgrootte.

Klik op 'Meer info' voor meer duiding over de relatie van Spoon It gerechten tot textuur en de IGADY IDDSI-kwalificatie.


Studie i.s.m. UZA

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) afdeling neus-keel-oorziekten (NKO) en CRIGA (Center for Gastrology & Primary Food Care) hebben de aftrap gegeven van een gezamenlijke studie naar de impact van specifieke boluskenmerken op voedingsinname, kwaliteit van leven en de slikfunctie.
Het doel van deze studie is personen met slikstoornissen te laten genieten van recepten die niet inboeten aan smaak en textuur, maar toch veilig zijn voor de patiënt. Om dit te realiseren, ontwikkelde het Center for Gastrology samen met het GastroLAB een innovatieve gastrologische methode inzake niet-Newtoniaanse vloeistoffen. 


De resultaten van de studie zullen bijdragen aan de verfijning van gerechten en gerechtcomponenten voor patiënten met smaak- en slikstoornissen.