Wat is Dysfagie en hoe kan Spoon It hierbij helpen?

Lekker, lepelbaar, gezond en veilig eten. Ook bij kauw- en slikproblemen.

Dysfagie, of kauw- en slikproblemen, is een aandoening waarbij iemand moeite heeft met het veilig en efficiënt doorslikken van voedsel, vloeistoffen of speeksel. Deze slikproblemen kunnen variëren van mild ongemak tot ernstige complicaties zoals ondervoeding, uitdroging en aspiratie, waarbij voedsel of vloeistof in de longen terechtkomt en een longontsteking kan veroorzaken.


De oorzaken van dysfagie zijn divers en kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: orofaryngeale en oesofageale dysfagie. Orofaryngeale dysfagie ontstaat in de mond of keel en wordt vaak veroorzaakt door neurologische aandoeningen zoals een beroerte, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose en ALS. Spierziekten zoals myasthenia gravis en anatomische afwijkingen zoals tumoren of een vergrote schildklier kunnen ook bijdragen aan dit type slikproblemen. Oesofageale dysfagie, die de slokdarm treft, kan worden veroorzaakt door een vernauwing of blokkering van de slokdarm, vaak als gevolg van refluxziekte, tumoren of stricturen. Motorische stoornissen zoals achalasie, waarbij de spieren van de slokdarm niet goed functioneren, spelen eveneens een rol.


Symptomen van dysfagie kunnen sterk variëren afhankelijk van de ernst en de onderliggende oorzaak. Mensen met slikproblemen kunnen moeite hebben met het starten van het slikken en het gevoel hebben dat voedsel vastzit in hun keel of borst. Pijn bij het slikken, hoesten of verslikken tijdens het eten of drinken zijn ook veelvoorkomende symptomen. Daarnaast kunnen terugvloeiend voedsel of maagzuur, onverwacht gewichtsverlies en regelmatige longinfecties wijzen op dysfagie.


De behandeling van dysfagie hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Oefentherapie, specifiek ontworpen om de slikspieren te versterken, kan de slikfunctie verbeteren. Dieetveranderingen, zoals de aanpassing van de textuur en consistentie van voedsel en vloeistoffen, kunnen helpen bij het veilig doorslikken. Medische behandelingen, waaronder medicatie voor onderliggende aandoeningen zoals reflux, kunnen ook effectief zijn. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om anatomische afwijkingen te corrigeren of een vernauwing van de slokdarm te verwijden. Logopedie kan eveneens technieken aanleren om de slikfunctie te verbeteren en veilig slikken te bevorderen.


Een innovatieve oplossing voor mensen met dysfagie zijn de Spoon It-gerechten. Deze speciaal ontwikkelde lepelbare gerechten hebben een zachte, smeuïge consistentie die gemakkelijk te slikken is, waardoor het risico op verslikken aanzienlijk wordt verminderd. Spoon It wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Spoon It Lepelbrood biedt een voedzame, maar vooral ook lekkere optie die veilig kan worden geconsumeerd door mensen met slikproblemen, wat helpt ondervoeding en uitdroging tegen te gaan. Het brood is zo ontworpen dat het voldoet aan de dieetvereisten van mensen met dysfagie, zonder in te boeten op smaak en voedingswaarde.


Spoon It zorgt ervoor dat mensen met dysfagie weer kunnen genieten van een smakelijke en veilige eetervaring en de smaak van echt brood. Dit draagt niet alleen bij aan de fysieke gezondheid door het leveren van de benodigde voedingsstoffen, maar verbetert ook de kwaliteit van leven, want lekker eten draagt op vele manieren bij aan een gelukkiger leven.


Spoon It is beschikbaar in twee gradaties: IGADY 10-1 en IGADY 10-2. Er is minimale tongdruk benodigd om deze gerechten te kunnen eten. IGADY 10-1 is de variant met de allerkleinste korrel en geschikt voor diegenen die zo glad mogelijk gemalen eten nodig hebben. IGADY 10-2 bevat een iets grovere textuur en is geschikt als opvolging bij slikrevalidatie of voor diegenen met dysfagie die een iets minder gladde oplossing nodig hebben. Bovendien biedt het de mogelijkheid om de smaak aan te passen, wat bijzonder gunstig is voor patiënten die naast dysfagie ook smaakveranderingen ervaren, zoals bij hoofd- en halskanker.


Gastromeals werkt vanuit de gedachte dat iedereen zou moeten kunnen genieten van lekker eten, ongeacht of men bepaalde smaakproblemen heeft of niet. De samenwerking tussen voedingsdeskundigen, onderzoekers en medische professionals, zoals die bij het UZA en CRIGA, is cruciaal voor de ontwikkeling van dergelijke innovatieve oplossingen die de kwaliteit van leven voor patiënten met dysfagie aanzienlijk kunnen verbeteren.


Kijk snel bij ons assortiment voor de lekkerste mogelijkheden. 


En laat je inspireren door onze foto’s van gerechten en recepturen.


Aanmelden om een reactie achter te laten